Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Νεφρού καθιερώθηκε από το 2017 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συνασπισμού του Καρκίνου του Νεφρού IKCC, όπου ανήκει η VHLFA alliance Greece,η 20 ΙΟΥΝΙΟΥ και μαζί της την γιορτάζει κάθε χρόνο .

Στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για μια «ξεχασμένη» και άγνωστη ( ως προς την πλειονότητα των παραγόντων που την προκαλούν ),όπως τη χαρακτηρίζει η IKCC, νόσο, τον καρκίνο του νεφρού, αλλά απόλυτα γνωστή στους πάσχοντες από την νόσο VHL, της οποίας είναι η συνηθέστερη κακοήθεια και απασχολεί νεώτερους σε ηλικία ασθενείς, συνήθως κάτω των 45,για αυτό και η νόσος VHL, ονομάζεται και κληρονομικός καρκίνος του νεφρού.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του νεφρού
Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 12ος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, στην ίδια θέση με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ποσοστό μικρότερο από 0,05% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο του νεφρού. Έτσι, ο καρκίνος του νεφρού θεωρείται ένας αρκετά σπάνιος καρκίνος.

Ωστόσο, ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας από τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο IARC προβλέπει αύξηση 22% στα περιστατικά, από 338.000 το 2012 σε 413.000 ετησίως έως το 2020. Αυτή η σταθερή αύξηση στα περιστατικά αναδεικνύει τον καρκίνο του νεφρού σε απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Παράγοντες που θεωρείται ότι καθοδηγούν τις αυξητικές τάσεις στα περιστατικά καρκίνου του νεφρού είναι μεταξύ άλλων η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, η εξάπλωση της παχυσαρκίας και της υπέρτασης, καθώς και το κάπνισμα.

Συμπτώματα καρκίνου του νεφρού
Ο καρκίνος του νεφρού χαρακτηρίζεται «σιωπηλή» νόσος, καθώς συχνά δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα. Η διάγνωση πολλές φορές προκύπτει τυχαία κατά τη διενέργεια ακτινογραφίας, υπερήχου ή άλλης εξέτασης για τη διερεύνηση κάποιας άλλης πάθησης.

Όταν προκαλεί συμπτώματα, συνήθως σε πιο προχωρημένο στάδιο, αυτά μπορεί να είναι μη ειδικά και να παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τη διάγνωση.

 


κλίκ για περισσότερα εδώ

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού εως και 22%. Αν έχετε ήδη καρκίνο του νεφρού, ακόμη και η συντηρητική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας σας εως και 15%, καθώς και να μειώσει την σχετική με τον καρκίνο κούραση , το άγχος και την κατάθλιψη και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.
Το πρόβλημα είναι ότι, τρεις απο τους τέσσερεις ασθενείς με καρκινο του νεφρού, επι του παρόντος δεν έχουν αρκετή φυσική δραστηριότητα.Για το λόγο αυτό και το θέμα αυτού του έτους για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Νεφρού, στις 18 Ιουνίου είναι,
Πρέπει να μιλήσουμε για την φυσική δραστηριότητα, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε πάνω στο θέμα, ότι έστω και λίγη, ήπια φυσική δραστηριότητα, μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του νεφρού και να μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων που ζουν με καρκίνο του νεφρού παγκόσμια.
3 απο τους 4 ασθενείς με καρκίνο του νεφρού δεν έχουν αρκετή φυσική δραστηριότητα
Οποια κι αν είναι η ηλικία σου, όποιο κι αν είναι το στάδιο της νόσου, το να είσαι φυσικά δραστήριος ανάλογα με το πόσο η κατασταση σου το επιτρέπει και το σώμα σου το ανέχεται, μπορεί να φέρει, μη αναμενώμενα ευεργετικά αποτελέσματα.
Ακόμη και μερικά λεπτά, απο εδώ και απο εκεί, μπορεί να κάνουν την διαφορά. αν ο γιατρός σου δεν σου έχει συστήσει ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, συστησέ του το εσύ, στην επόμενη επίσκεψη.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ RADIO SPOT 2023
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ 2022